Select Page

La convocatòria del concurs Madrid 0,0 és una iniciativa per a la promoció i el desenvolupament del futur model d’edificació basat en un consum energètic gairebé nul (nZEB, per les seves sigles en anglès), amb la voluntat d’impulsar la sostenibilitat i l’eficiència energètica dels edificis de les nostres ciutats.

El Col·legi Oficial d’Arquitectes de Madrid (COAM) i Solvia han unit sinergies amb l’objectiu de promoure idees, coneixements i models de treball que fomentin la construcció d’immobles d’obra nova caracteritzats per tenir un consum energètic gairebé nul, tot avançant-se, d’aquesta manera, a la Directiva 2010/31 de la Unió Europea, que a partir del 31 de desembre de 2020 obligarà tots els Estats membre a desenvolupar els edificis d’obra nova sota els paràmetres que defineixen aquest nou model d’edificació.

Aquesta iniciativa conjunta s’ha articulat mitjançant la convocatòria d’un concurs d’àmbit nacional adreçat al col·lectiu d’arquitectes amb l’objectiu d’assolir el consum energètic gairebé nul en un edifici d’ús residencial.

 

Ob_ConcursoMadrid002

Participació

S’han presentat un total de 43 propostes, de les quals el jurat del concurs en va seleccionar 5 per passar a la segona fase.

L’elevat nivell tècnic dels projectes presentats constata l’aposta creixent dels professionals del sector de la construcció per una arquitectura sostenible que permeti reduir àmpliament el consum energètic dels edificis.

 

Jurat

El jurat del premi ha estat format pels membres següents:

President: Anna Guanter Feixas.

Vocals: José Antonio Granero Ramírez, Rafael Rodríguez Vázquez, Manuel Leira Carmena, Pilar Pereda Suquet, Inés Leal Maldonado, Mª Luisa Martínez Vicente, José Luis Martín García, Núria Sió Traité, Eugenio Lozano Gómez, Pilar Alonso García del Busto, Ramón López Pérez, Izaskun Gallo Ormazábal, Óscar Martínez Lamigueiro, José Fernández Álvarez, Estefanía Alcarazo Garrido, German Almendariz Jiménez, Rafael Gálvez Jiménez, Francisco Javier Tinajero Noheda, José Manuel Santiago Cid, Pilar Garcia Cabrera, Vicente Hurtado Lucas, Mara Macarrón Juárez, Alberto Catalá, Eduardo Mª de Ramos Vilariño, Izaskun Chinchilla Moreno, Carlos Arroyo Zapatero i Ricard Perich i Duran.

Secretari: José Luis Barrero Peñalver.

 

IA_Torrejón

Projecte guanyador

La proposta guanyadora, sota el lema “0,0 La SIN de Solvia”, ha estat feta per l’estudi Ruiz Larrea y Asociados, S.L. (César Ruiz-Larrea Cangas i Antonio Gómez Gutiérrez), el que es va descobrir després de l’obertura de pliques. L’equip guanyador ha rebut un premi de 20.000 euros en metàl·lic.

Els autors del projecte tenen una àmplia experiència entorn de l’arquitectura sostenible, acreditats per nombroses obres basades en conceptes i solucions que tenen per objecte aconseguir una elevada eficiència energètica, i han rebut diversos premis internacionals.

Ruiz Larrea y Asociados ha sabut traslladar la seva experiència professional als objectius establerts en les bases del concurs. En aquest sentit, la seva proposta és una excel·lent mostra de solucions energètiques de consum passiu que s’integren d’una manera molt hàbil en l’arquitectura de l’edifici. La solució plantejada per a la construcció d’aquest edifici de 104 habitatges ubicat a la localitat madrilenya de Torrejón de Ardoz garanteix una demanda energètica mínima i un confort energètic màxim per als seus usuaris mitjançant estratègies passives altament eficients que eliminen la necessitat d’introduir sistemes actius de calefacció i refrigeració.

Projectes finalistes

Juntament amb la guanyadora, han estat triades com a finalistes quatre propostes més:

Tornasol. Proposta feta per Jorge Javier Camacho Díez.

Reverse. Proposta feta per l’equip format per Antonio Martín Soria, Álvaro Marín Fernández, Florencia Ardito Tovio i Laura Sánchez Carrasco.

Jano. Proposta desenvolupada per l’estudi Bakpak Architects (Myriam Rego Gómez, José M. González Chamorro, Jose A Pavón González, Jose de la Peña Gómez-Millán i Borja Navarro Ibánez de Aldecoa) i Ignacio de la Peña Muñoz.

Oriéntame. Proposta feta per Javier Barcos Berruezo i Manuel Enríquez Jiménez.

Enviar por email